Healthy childhood

HEALTHY LIFE-STYLE FOR HEALTHY CHILDHOOD - A healthy child is a happy child!

Stil de viață sănătos pentru o copilărie sănătoasă – un copil sănătos este un copil fericit!

Demarat în 2019,

Proiectul este implementat de Societatea Romana de Pediatrie Sociala, cu ajutorul finantarii obtinut de la AstraZeneca Young Health Program for the NCD Child Advocacy in Action workshop series. Scopul proiectului este promovarea unui stil de viață sănătos pentru copiii din școlile din municipiul Cluj-Napoca, inițial gupul țintă fiind format din elevii claselor a VI-a din trei școli.

Ce facem noi în cadrul proiectului?

PROMOVAREA UNUI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS prin

Cursuri de nutriție sănătoasă și cursuri despre importanța activității fizice și a sportului

Datorită faptului că foarte multe probleme de sănătate apar ca o consecință a unei alimentații deficitare, neadecvate, am conceput aceste scurte cursuri, care au ca scop importanța conșțientizării faptului că o alimentație sănătoasă, împreună cu un stil de viață sănătos (activitate fizică, sport în locul sedentarismului), poate să aducă multe beneficii asupra sănătății celor mici.

Din păcate, dieta nesănătoasă, săracă în elemente esențiale creșterii și dezvoltării armonioase a copiilor, este din ce in ce mai prezentă în zilele noastre. Mâncarea fast food, dulciurile sau băuturile carbogazoase, bogate în zaharuri și grăsimi, pe care le găsim atât de ușor, înlocuiesc mult mai sănătoasele și pline de vitamine, legume și fructe. Rezultatul? Creșterea în greutate care aduce cu sine de la probleme cardiace, tensiune arterială crescută, probleme cu articulațiile, până la tulburări de somn, dureri de spate sau dureri de cap.

La fel ca și alimentația, practicarea regulată a unui sport, aduce, pe lângă beneficiile unei creșteri sănătoase și armonioase, o dezvoltare a capacităților psihice, intelectuale și a abilităților sociale. Sportul ajută copilul să fie disciplinat, competitiv, integru, corect și onest.

Pentru că ne dorim să ajungem cât mai ușor la voi, aceste cursuri vor fi disponibile și online. De asemenea, am pregătit secțiuni dedicate rețetelor sănătoase, broșuri cu informații esențiale, jocuri și concursuri cu întrebări pentru cei mici.

Într-o primă fază, echipa proiectului a susținut lecții privind alimentația sănătoasă și importanța unui stil de viată activ, sănătos în trei dintre școlile clujene (Școala Gimnazială  Radu Stanca, Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu și Liceul Teoretic Brassai Samuel) și s-a întâlnit cu peste 100 de elevi din clasele a VI a.

Atelier de gătit sănătos cu Managis Bio

Acest atelier este conceput și văzut ca fiind o exemplificare a felului în care copiii noștri pot să mănânce sănătos. De multe ori este mult mai ușor să ne formăm un obicei dacă facem ceva practic, decât dacă discutăm doar teoretic. Astfel, în cadrul acestui atelier, sub îndrumarea unor nutriționiști cu experiență în domeniu, copii pot să vadă, să învețe și să creeze câteva feluri de mâncare cu ingrediente bogate în nutrienți, gustoase și ușoare, pe care le pot aplica ulterior ca prim pas către o viață mai sănătoasă. Mai mult decât atât, vor construi într-un mod distractiv farfuria nutriției sănătoase, cu grupele de alimente principale și cantitatea de apă necesară.

Citește mai mult despre Atelierul de Gătit Sănătos

Concurs de rețete sănătoase și întrebări online

Copiii vor putea participa la un concurs de rețete sănătoase și vor putea câștiga premii foarte interesante. Astfel, în luna iunie 2019, vom lansa concursul Eu gătesc sănătos, iar participanții vor transmite rețeta și cel puțin o imagine apetisantă cu bunătățile pregătite pe emailul concursului proiectHC@gmail.com, în perioada anunțață de noi din timp.

 

Vom pregăti și întrebări online pentru a vă verifica cunoștințele privind alimentația sănătoasă și mișcarea în aer liber.

Crosul copiilor, de 1 iunie, în parteneriat cu evenimentul Hai Hui Printre Povești

Medicii pediatri recomandă să încurajăm copiii să facă o activitate fizică regulată, să participe la diferite cluburi de sport, încă de la vârste mici. De ce? Răspunsul este pe cat de simplu, pe atât de adevărat. Sportul are rol preventiv. Întărește imunitatea, previne obezitatea, întărește sistemul osos, ajută la dezvoltarea corectă a musculaturii și echilibrează sistemul endocrin al copilului. Copiii care practică un sport sunt mai disciplinați, sociabili și comunicativi.

Citește mai mult despre Crosul Copiilor

Despre echipa proiectului

Proiectul este implementat de Societatea Romana de Pediatrie Sociala, cu ajutorul finantarii obtinut de la AstraZeneca Young Health Program for the NCD Child Advocacy in Action workshop series.

Școlile în care este implementat proiectul pilot sunt:

  • Școala Gimnaziala Radu Stanca Cluj-Napoca
  • Școala Gimnaziala Ion Agârbiceanu Cluj-Napoca
  • Liceul Teoretic Brassai Samuel

Mai multe despre echipa și susținătorii proiectului